Restaurang Deli

Så här gör du egen Sushi

Jennie Walldéns recept på hemgjord sushi: makirullar fyllda med lax, gurka och avokado som serveras med chilimajonnäs, soja och gari. I vårt fotoalbum hittar du fler exempel på Sushi. 

Olika typer av Sushi

SushiNigirisushi (握り寿司)
Nigirisushi består av ris som pressas till en oval boll i handen och som man sedan lägger en liten skiva eller bit av någon sorts fisk, skaldjur, grönsak eller ibland kött på. Oftast är pålägget rått, men vanligt är dock även inlagt, grillat, kokt, ångkokt eller kanske stekt som till exempel tamagoyaki, även kallat dashimaki, som är en typ av omelett, ibland smaksatt med fisk.

• Makisushi (巻き寿司)
Makisushi består av strimlor av ovanstående pålägg inrullat i ris och oftast nori (torkade, eventuellt rostade blad gjorda av alger från släktet Porphyra), men ibland byter man ut norin mot till exempel tunna ark av omelett, blancherade grönsaker och skuret i ca 2 centimeter tjocka runda skivor.
En variant på makisushi är temakisushi (手巻き寿司) vilket innebär att man ställer fram nori skuret i fyrkanter av lämplig storlek samt ris och diverse ingredienser och låter de ätande själva rulla sina makisushi för att på så sätt kunna välja hur mycket och av vilka ingredienser de vill sätta i sina rullar. Dessa rullar äts för hand.

• Chirashisushi (散らし寿司)
Chirashisushi består av sashimi (ibland även grönsaker och omelett) som serveras på en bädd av sushi ris. Chirashisushi är den enklaste formen av sushi att tillaga.

• Inarisushi (稲荷寿司)
Inari innehåller oftast bara ris inslaget i en liten påse av friterad tōfu. Namnet kommer från shintos kami, Inari, som tros ha en förkärlek till friterat ris, och som även är risets gudom.

• Oshisushi (押し寿司)
Oshisushi består av ris som tillsammans med lämpliga ingredienser pressas ihop med hjälp av en speciell sushipress som man lägger någonting tungt på och låter vila under några timmar, alternativt med hjälp av en bambumatta och mycket handkraft.

• Naresushi (なれ寿司)
Naresushi består av fisk, ris och salt som läggs i press med en stenvikt för att åstadkomma en mjölksyrejäsning. Ursprunget till dagens sushi men ovanligt idag.

40 bitarTerminologi

Gari: söt inlagd ingefära.
Shari: Ris som smaksatts med vinäger (oftast även mirin eller socker och salt beroende som används).
Namida: Betyder ordagrant "tårar" och är ett annat ord för wasabi.
Nori: Alger av Porphyra-släktet som sköljs, mals och torkas i ramar till fyrkantiga ark och används till exempel till att rulla in sushi i eller som krydda.

Källa: Wikipedia

Om Sushi

Sushi (japanska 寿司, 鮨, 鮓 eller すし) är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning och kombineras med andra ingredienser, vanligen fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur. Vanligtvis äts Sushi med tillbehör som wasabi (山葵), inlagd ingefära (gari) och japansk sojasås. Exempel på ingredienser i sushi är tonfisk, räkor (oftast större sorter, exempelvis jätteräkor), lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk, ål och tamagoyaki. Annat man kan ha i sin sushi är olika sorters kött, kyckling och grönsaker.

Ordet sushi kommer från en böjning av adjektivet 酸い (sui) vilket betyder sur. Det japanska uttalet är [sɯɕi] (/ɯ/ ligger nära det rikssvenska uttalet av långt u, men utan rundade läppar; /ɕ/ är identiskt med det svenska tje-ljudet).

En vanlig missuppfattning är att sushi är liktydigt med rå fisk, vilket inte stämmer, då rå fisk på japanska restauranger kallas sashimi.


Sashimi (刺身, "stucket kött") är en japansk maträtt vanligen bestående av bitar av rå fisk och andra vattenlevande djur som serveras med olika tillbehör, ofta vit rättika, wasabi, syltad ingefära och sojasås. Även tunna råa strimlor av nötkött kan ingå i sashimi. Vissa råvaror tillagas före serveringen, exempelvis bläckfisk.

I västerlandet blandas sashimi ofta ihop med sushi, men sushi syftar generellt på maträtter som innehåller vinägersmaksatt ris och rå fisk är en traditionell ingrediens i sushi, men det finns flera sushirätter som inte innehåller fisk alls.

Sashimi är ofta den första maträtten i en japansk måltid, men kan också vara huvudrätten ihop med misosoppa och ris i separata skålar. Traditionellt är sashimi ansedd att vara den finaste maträtten i det japanska köket och det anses att man bör äta sashimi innan andra starka smaker har påverkat smaksinnet.

De skivade fisk- och bläckfiskdelarna läggs oftast på någon form av garnering, ofta rättika i form av tunna strimlor. Wasabi och sojasås serveras ofta till sashimi och ibland blandar man wasabin med sojasåsen för att skapa en dipsås, något som fördöms av purister.


Wasabi är en korsblommig växtart. Den är även känd som japansk eller grön pepparrot och är en art i familjen korsblommiga växter. Den starkt smakande växten används flitigt i olika maträtter i hemlandet Japan. Den är en närmast oumbärlig ingrediens i olika typer av sushi.

Källa: Wikipedia